Opublikowany przez: Monika C. 2020-03-09 16:50:08
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Ella Olsson on Unsplash
Dania postne wielu z nas nie wydają się szczególne smacznie, bo kojarzymy je z typowymi daniami postnymi na piątek, czyli ze smażoną rybą, gotowanymi ziemniakami surówką z kapusty. Absolutnie nie mamy nic przeciwko rybie z kapustą, zwłaszcza jeśli zaserwuje ją mama, jednak postnych dań obiadowych jest całe mnóstwo. Wystarczy sięgnąć do kuchni włoskiej, tajskiej lub hinduskiej, żeby znaleźć pełne smaku inspiracje do dań postnych, które przygotujesz w tym samym czasie lub szybciej niż potrawy zawierające mięso.
Dania postne są nie tylko zdrowe i smaczne, ale także ograniczając spożycie mięsa przyczynimy się do ochrony środowiska. Do kilku wybranych przez nas potraw bez mięsa wykorzystasz też resztki z poprzedniego dnia. To do dzieła! Dajcie nam znać, które z postnych dań najbardziej Wam smakowało!
Te dania bez mięsa świetnie sprawdzą się nie tylko podczas postu. Ich dodatkową zaletą jest to, że przygotujesz je naprawdę szybko. Obiecujemy i mamy nadzieję, że niektóre z nich wejdą do twojego menu na stałe.
(dla 4 osób)
To świetna i lekka, włoska alternatywa dla klasycznej zupy pomidorowej. Zaletą tej toskańskiej potrawy jest szybkie przygotowanie, bez konieczności gotowania wywaru, makaronu itp. Zupa lepiej smakuje, jeśli pomidory pozostaną w większych cząstkach – nie ma więc nawet potrzeby przecierania pomidorów. By uzyskać charakterystyczną, nieco gęstą konsystencję, dodajemy... czerstwe pieczywo, które wchłania sos pomidorowy powstający w trakcie duszenia.
Składniki:
1,2 – 1,5 kg pomidorów (w sezonie najlepsze będą miękkie, przecenione) lub z puszki
1/3 szklanki oliwy
pęczek bazylii
5-6 ząbków czosnku
świeżo stary parmezan
kilka kromek czerstwego pieczywa: ciabatty, kajzerki, tostowego...
Sposób przygotowania:
Świeże pomidory obierz ze skórki (łatwiej będzie, jeśli sparzysz je wrzątkiem, a następnie zahartujesz w zimnej wodzie).
Czerstwe pieczywo pokrój na grzanki wielkości kęsa (świeży chleb nie wchłonie nadmiaru płynu z zupy – jeśli masz tylko takie pieczywo, zrób z niego tosty w piekarniku, lub pokrój na mniejsze kawałki i grilluj na patelni z odrobiną oliwy).
Zaromatyzuj oliwę czosnkiem – podgrzej oliwę, włóż nieobrane, lekko zgniecione ząbki czosnku i obsmaż je. Kiedy zrobią się złote, wyjmij je z oliwy, ale mnie wyrzucaj!
Ostrożnie (bo pryska) wrzuć do oliwy pomidory, razem z liśćmi bazylii.
Posól i popieprz.
Duś pod przykryciem ok. 20 minut
Zupę Pappa al pomodoro nalewaj do głębokich talerzy lub miseczek, dorzuć grzanki – nie żałuj ich, posyp świeżą bazylią i parmezanem.
W czasie upałów zupa świetnie smakuje w temperaturze pokojowej. Wyjęte z oliwy ząbki czosnku możesz wycisnąć z łupinek do zupy, stosować jako smarowidło na kanapki lub dodatek do sałatek (czosnek w tej postaci jest znacznie lżej strawny niż surowy).
(dla 5-6) osób
Jest to danie o lekko orientalnej nucie. Jeśli jednak wolisz smak ziół rosnących w Polsce, kumin zastąp koperkiem, rozmarynem lub estragonem. Kulki warzywne są świetną alternatywą mięsnych pulpecików lub falafeli. Możesz je podawać ze świezym pieczywem, makaronem lub kaszą...
Składniki:
Kulki:
ok. 30dkg ugotowanych w skórce ziemniaków
ok. 15 dkg innych warzyw, np.: marchewki, zielonego groszku, brokuła,
szczypta chilli (opcjonalnie, w wersji dla dorosłych),
sól, pieprz,
kilka posiekanych (wcześniej namoczonych) orzeszków piniowych lub nerkowców
1 żółtko jaja
1 łyżka tartej bułki ( dodawaj stopniowo , może będzie potrzeba więcej)
Sos:
1 kg pomidorów (wiosną i zimą mogą być z puszki)
1 łyżeczka oliwy (lub klarowanego masła)
sól, pieprz
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu (możesz zamienić na koperek, rozmaryn lub estragon)
1 łyżeczką imbiru
Sposób przygotowania:
Na tłuszczu podsmażamy imbir, kurkumę i kumin – powstaje żółta pasta, następnie dodajemy pomidory i resztę przypraw i dusimy ok 10 minut, często mieszając. Jeśli lubisz możesz sos zagęścić jogurtem lub odrobiną śmietany.
Kiedy sos się dusi, rozgnieć ziemniaki i marchewkę, brokuły i groszek pokrój w kosteczkę
Delikatnie wmieszaj i dodaj tartą bułkę, posiekane orzechy, przyprawy i żółtko jaja
Ulep kulki
Delikatnie włóż kulki do sosu i ostrożnie mieszając ugotuj– to delikatniejsza i lżejsza wersja potrawy
Warzywne kulki możesz także podsmażyć na oliwie/maśle klarowanym i dopiero przełożyć je do sosu.
Ta wykwintna zupa jest bardzo prosta do przygotowania, poradzi sobie z nią każdy, nawet kuchenny nowicjusz. Jedyną trudnością może być ugotowanie warzyw do tego samego stopnia miękkości, czyli te warzywa, które gotują się dłużej powinny być pokrojone na mniejsze kawałki.
Składniki:
korzeń selera, biała część pora, 2 korzenie pietruszki, 3-4 ziemniaki, topinambur
1-1,2l bulionu z warzyw
sól, pieprz
liść laurowy
śmietana (opcjonalnie)
oliwa truflowa (opcjonalnie)
chrzan
grzanki lub groszek ptysiowy
Sposób przygotowania:
Warzywa ugotuj (ale nie rozgotuj) w wodzie, a następnie przełóż jer do ciepłego bulionu
Całość dokładnie zblenduj
Przed podaniem opraw do smaku oliwą truflową lub chrzanem wymieszanym ze śmietaną
Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Pyszna zupa – krem z białych warzyw sprawdzi się jako proste, postne danie na co dzień lub w wersji z oliwą truflową jako świąteczne danie.
To dobrze znane danie z tradycyjnej kuchni chińskiej jest zarówno świetnym dodatkiem do dań mięsnych i z ryb, jak i daniem samodzielnym. Ryż smażony z jajkiem, jest także świetnym pomysłem na wykorzystanie ryżu z poprzedniego dnia (prawdę mówiąc do zrobienia tej potrawy najlepszy jest ryż „wczorajszy”.
Składniki:
2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
2 jajka, rozkłócone
1 średnia cebula
pęczek szczypiorku
2 łyżki sosu sojowego
pół opakowania mrożonego groszku
2-3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu, na patelni zeszklij cienko pokrojoną cebulkę
Dodaj do niej ryż i dokładnie wymieszaj
Następnie do ryżu dodaj zielony groszek i smaż ok. 1 minutę
Na koniec dodaj rozkłócone jajka i szybko mieszaj, by dokładnie rozprowadzić je w ryżu
Dopraw do smaku sosem sojowym i szczypiorkiem.
Składniki:
1 puszka mleka kokosowego
biała ryba 400-500g lub kalafior
1 większa szalotka
2 małe marchewki
kiełki fasoli mung
pędy bambusa (krojone w słupki)
imbir, ok. 2 cm
szklanka bulionu warzywnego
łyżka sosu rybnego
sos sojowy
1 łyżka pasty z tamaryndowca
kilka liści limonki
1 łodyga trawy cytrynowej
2 łyżki oleju
Sposób przygotowywania
Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną szalotkę i marchewki, oraz łyżkę pasty z tamaryndowca (opcjonalnie)
Kiedy się zeszklą dodaj gęstą część mleczka kokosowego (wodę zostaw) i dokładnie wymieszaj tak, by powstała pasta
Następnie dodaj pół szklanki bulionu, lekko zmiażdżoną w kilku miejscach trawę cytrynową, liście limonki i wszystko gotuj na małym ogniu przez kilka minut
Następnie dodaj pozostałą płynną część mleczka kokosowego, starty imbir i pędy bambusa, dodaj rybę pokrojoną na paski 2x3cm lub różyczki kalafiora, jeszcze gotuj przez ok. 2-3 minuty
Przed podaniem potrawę dopraw do smaku sosem rybnym i sojowym oraz dołóż kiełki fasoli.
W zależności od ilości użytego imbiru, zupa będzie bardziej lub mniej ostra, a co za tym idzie będzie miała właściwości rozgrzewające. Sprawdzi się zimą i wiosną, w sezonie grypowym. W wersji dla dorosłych możesz do zupy kokosowej dodać chilli i kolendrę.
Mamy nadzieje, że tych 5 postnych potraw urozmaici wasze menu i wprowadzi na stałe inne, ciekawe smaki do kuchni
>>>> Czytaj też: Dania postne dla dzieci - PYSZNE I PROSTE
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.